FAQ

I denne sektion vil vi dække de mest almindelige spørgsmål, som vi modtager. Listen vil løbende blive opdateret, når det er relevant.

Seneste nyt: 3.8 Hvilke koncerter med Jarre er pt. planlagt?1. Personen

1.1 Er Jean Michel Jarres far også komponist?
1.2 Har Jean Michel Jarre nogen søskende?
1.3 Har I Jean Michel Jarres adresse?

2. Musikken

2.1 Har Jean Michel Jarre skrevet musik til en ballet?
2.2 Har Jean Michel Jarre skrevet musik til film eller computerspil?

Singler

2.3 Har Jean Michel Jarre lavet et cover af nummeret Popcorn?

Album

2.4 Kan man købe Music For Supermarkets nogen steder?

3. Koncerter

3.1 Er det rigtigt, at nummeret Revolutions blev omdøbt, da det blev spillet til 12 Dreams of the Sun i Egypten?
3.2 Skulle Jean Michel Jarre have givet koncert i Mexico i 1991?
3.3 Hvor kan man købe Jarres videoer?
3.4 Er Jean Michel Jarres videoer udgivet på dvd?
3.5 Udkommer Aero-koncerten på cd eller dvd?
3.6 Er Jean Michel Jarre i Guinness' rekordbog for største koncert?
3.7 Skulle Jarre have givet koncert i Danmark i 2005?
3.8 Hvilke koncerter med Jarre er pt. planlagt?

4. Instrumenter

4.1 Hvad er historien bag laser harp'en?
4.2 Hvordan virker laser harp'en?

5. Diverse

5.1 Hvor kan man købe Jean Michel Jarres albums?
5.2 Findes der en Jean Michel Jarre-mailingliste?


P E R S O N E N


Er Jean Michel Jarres far også komponist?

Ja. Maurice Jarre er født i 1924. Han har skrevet musik til mere end 170 film siden starten af 1950'erne, bl.a. til Lawrence of Arabia, Dr. Zhivago og Ghost, men har været inaktiv i nogle år.


Har Jean Michel Jarre nogen søskende?

Maurice Jarre har en anden søn, Kevin Jarre, der dermed er Jean-Michels halvbror. Kevin Jarre arbejder i filmbranchen og har bl.a. skrevet manuskript til Rambo II, Tombstone, The Mummy og Oscarvinderen Glory. Maurice har også en datter, Stephanie, der er scenograf på tv og teatre.


Har I Jean Michel Jarres adresse?

Nej. Hvis du vil have fat i Jarre, er den bedste løsning sandsynligvis at gå gennem hans officielle site, jeanmicheljarre.com.


M U S I K K E N


Har Jean Michel Jarre skrevet musik til en ballet?

Ja. I 1971 skrev han musik til balletten Aor ('Lys' på hebraisk), der blev opført i Opera Garnier i Paris. Den bestod af 5 numre, som hver især relaterede til regnbuens farver. Musikken har aldrig været udgivet i sin helhed, men korte uddrag har tidligere kunnet findes på Jarres officielle site.


Har Jean Michel Jarre skrevet musik til film eller computerspil?

Jarre skrev originalmusik til 1971-filmen Les Granges Brulées, og hans band, The Dustbins, kan ses optræde i Des Garçons et Des Filles fra 1968, hvor Jarre spiller guitar. Herudover er musik fra hans albums brugt i en række film, bl.a. Barnets Ø, Die Hamburger Krankheit og Peter 'Truman Show' Weirs Gallipoli.

På spilsiden er Jarre mest kendt for at have lavet musik til Captain Blood i 1988. Der er dog kun tale om et mindre rearrangement af sidste del af Ethnicolor. Andre har i høj grad ladet sig inspirere af Jarre; bl.a. kan det nævnes, at hans musik er benyttet i 130 spil og øvrige programmer på den legendariske Commodore 64.


Har Jean Michel Jarre lavet et cover af nummeret Popcorn?

Ja - han udgav den som single i 1971. Gershon Kingsley skrev originalen i 1969.


Kan man købe Music For Supermarkets nogen steder?

Som du kan læse i anmeldelsen af albummet blev det kun trykt i ét eksemplar, og det er aldrig siden blevet genoptrykt. Der eksisterer dog mange bootleg-optagelser af den radiotransmission, der fandt sted dagen før pladen blev solgt. Kvaliteten af alle disse optagelser bærer dog stærkt præg af at være kopier af kopier.


K O N C E R T E R


Er det rigtigt, at nummeret Revolutions blev omdøbt til flere koncerter?

Ja. Bla. da Jarre optrådte ved pyramiderne måtte han omdøbe Revolutions til Evolutions, fordi revolution er et forbudt ord i Egypten. Nummeret blev ligeledes omdøbt til "Education" til koncerten i Marokko 2006.


Skulle Jean Michel Jarre have givet koncert i Mexico i 1991?

Ja. Den 11. juni 1991 skulle han have givet koncert i Teotihuacan i anledning af en solformørkelse. Koncerten endte med at blive aflyst, bl.a. fordi det skib, der skulle bringe al materiel til koncerten, sank.


Hvor kan man købe Jean Michel Jarres videoer?

Live in China og Solidarnosc (Gdansk) er i almen distribution og kan købes mange steder. Oxygen in Moscow er udgået, men kan skaffes via. Amazon UK, der også stadig sælger Le Defense-koncerten på vhs. Mange af de ældre koncertvideoer er udgået og må derfor anskaffes antikvarisk.


Er Jean Michel Jarres videoer udgivet på dvd?

Indtil videre er kun Oxygen in Moscow, Live in China og Solidarnosc (Gdansk) udkommet på dvd. Hvad de øvrige koncerter angår, så udtalte Jarre under en webchat den 16. januar 2003, at han snart gerne ville have koncerterne ud på dvd, og at han gerne ville have remixet lyden til 5.1-surround. Men der er ikke sket yderligere siden.


Udkommer Aero-koncerten på cd eller dvd?

Der ser desværre ikke ud til at komme nogen officiel Aero-udgivelse. I september 2004 udkom en opsamlingsplade med titlen Aero, der indeholdt tre nye numre, men den har ikke noget med koncerten at gøre.


Er Jean Michel Jarre i Guinness' rekordbog for største koncert?

Ja, og det har han været konstant siden Place de la Concorde-koncerten i 1979. En kort overgang i 1994 havde Rod Stewart dog overtaget titlen efter en koncert på en strand i Brasilien, men efter Moskva-koncerten med et anslået tilskuertal på 3,5 millioner indtog Jarre igen førstepladsen.


Skulle Jarre have givet koncert i Danmark i 2005?

Jarre optrådte til "Once Upon a Time"-showet i Parken 2. april. En tidligere lovet koncert i Odense blev desværre aflyst.


Hvilke koncerter med Jarre er pt. planlagt?

Der er planlagt for Astronomiens År på Las Palmas sommeren 2009


I N S T R U M E N T E R

Hvad er historien bag laser harp'en?

Idéen til laser harp'en stammer fra science fiction-novellen Nova skrevet af Samuel Delaney allerede i 1969. Bernard Szajner, pionér inden for brug af lys og billedprojektioner under koncerter, blev inspireret og byggede den første laser harp 10 år senere. Den blev præsenteret for offentligheden som en Syeringe i juli 1981 på den 6. festival for Science Fiction og Opfindsomhed i Metz. Her så Jarre den og bad straks Bernard Szajner om at lave en til hans Kina-turné i oktober måned. Philippe Guerre forbedrede softwaren, så Jarre ikke alene kunne slå en tone an men også styre klangfarven ved at hæve og sænke hænderne inde i selve laserstrålerne. Samme teknologi bruges nu i udstyr, der måler luftforurening over storbyer og til aflytning af samtaler i bygninger. Navnet laser harp stammer fra Philippe Guerres software. Samme software bliver brugt af den franske rumorganisation Aerospatial i en satellit, der bruger lyset fra stjernerne til at lave musik.

Hvordan virker laser harp'en?

En del tvivler på, at Jarres varemærke overhovedet fungerer, men det gør den. Og man kan endda bygge sin egen! En canadier ved navn Andrew Kilpatrick har selv bygget en laser harp, og du kan finde diagrammer mm. på hans hjemmeside.

Spiller Jean Michel Jarre live på laser harp'en?

Som oftest ja, men til visse koncerter er der ikke megen tvivl om, at der har været benyttet playback. Om det så skyldes tekniske problemer skal vi lade være usagt.


D I V E R S E


Hvor kan man købe Jean Michel Jarres albums?

De fleste af Jarres albums kan p.t. købes til Nice Price, dvs. ca. 70-80 kr. Der er derfor sjældent ret meget at spare ved at købe dem over nettet. Har din lokale pladeforhandler dem ikke, kan han uden problemer skaffe dem hjem.

Findes der en Jean Michel Jarre-mailingliste?

Der er tre muligheder. Den ene er en Yahoo mailingliste, hvor folk kan udveksle meninger. Man kan enten tilmelde sig digest-versionen, hvor man modtager mails i én stor fil, eller separate mails-versionen ved at klikke på dette link eller sende en mail til Jean-Michel-Jarre-subscribe@yahoogroups.com. Alternativt findes der en mailingliste, som er oprettet af hollandske fans, som dog er på engelsk. Den kan man tilmelde sig ved at klikke på dette link.Endelig er der en Yahoo liste for franske fans på fransk, som man kan tilmelde sig her.